Metal Destekli Porselen Kuronlar: Metal alt yapının üzerine oturmuş estetik porselenlerle yapılan protezlerdir.
Tam Porselen Kuronlar: Estetiğin önemli olduğu ön dişlerde, doğal dişlere benzer bir görünüm elde etmek için metalsiz tam porselen kuronlar kullanılabilir.
Metal Kuronlar: Tamamı altın, krom, kobalt gibi metalden yapılan kuronlardır. Tam porselen kuronlardan farklı olarak kullanım alanları sınırlıdır ve estetik olarak sorun oluşturmayacak arka bölgedeki dişlerde ve tam porselen kuronların kullanılamadığı alanlarda kullanıma uygundur.
Sabit Protezlerin aşamaları nelerdir?
Sabit protezlerin son halini alması minimum 4 seanslık bir tedaviyi içerir.
Preparasyon ve Ölçü: Restorasyon yapılacak diş ya da dişler, uygulanacak restorasyon miktarı kadar küçültülüp laboratuvar modeli ve işlemleri için ağzın hassas ölçüsü alınır. Dişlerde kullanılacak renk hasta ve diş hekiminin ortak kararıyla belirlenir.
Alt Yapı Provası: Model üzerinde hazırlanan zirkonyum veya metal alt yapının, ağız içinde nasıl yerleşeceğinin provası yapılır.
Porselen Prova: Restorasyon bitiminden önceki aşamadır. Laboratuvarda hazırlanan porselenin komşu, karşı dişler ve çevre dokularla ilişkisi kontrol edilir. Estetik ve renk olarak uyum kontrolünün ardından hastanın son onayı alınır. Cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir.
Cila ve Simantasyon: Laboratuvarda cilası yapılan restorasyon ağızda denenir, herhangi bir problem yoksa, hastanın onayı alındıktan sonra diş üzerine sabitlenir, yapıştırıcılar sertleştikten sonra artıklar temizlenir.
Tüm ağız hijyeni ve bakımı restorasyonun ömrü üzerinde direkt etkilidir. Köprüler için gerekli yöntemler varsa hasta bilgilendirilir. Rutin kontrolleri için randevu alınır.
Hareketli Protez nedir?
Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen ve eksik dişlerin yerini alan apareylerdir. Total protez, parsiyel protez, immediat protez ve diş üstü protezler olmak üzere çeşitli tipleri mevcuttur.
Total Protezler
Total protezler, ağzınızda kendinize ait hiç dişiniz kalmadığında, alt ve üst çenenizde kalan kemik dokusundan destek alarak yapılan, ‘takma diş’ olarak da bilinen protezlerdir. İmplantın yapılamadığı durumlarda tercih edilir. Total protezlerde genellikle porselen dişler yerine özel malzemeden yapılmış plastik dişler kullanılır.
Parsiyel Protezler
Parsiyel protezler, ağzınızda kendinize ait dişlerinizin bir bölümünün olduğu, diğer bölümünün de çekildiği durumlarda implanta alternatif olarak tercih edilen, takıp çıkarılabilen protezlerdir.
Parsiyel protezler akrilik ya da tek parça dökümden yapılır. Bu tip protezler, ana dişlere bağlanan tellerle tutuculuk sağlarlar.
İmmediat Protezler
Tüm ana dişlerin çekilmesi gereken durumlarda, dişsiz kalmak istemeyenler için alternatiflerden biri de ‘immediat protez’ adı verilen doğal dişler çekilir çekilmez hemen takılan protezlerdir. İyileşme tamamlanıp dokular bu protezlerle uyumsuz hale geldiğinde ise hastanın daimi protezleri yapılmaya başlanır.
Diş Üstü Protezler
Ağızdaki doğal dişler veya kök üzerine uygulanan protezlere ‘diş üstü protezler’ denir. Protezin oturduğu doğal diş veya kökler, proteze tutuculuk ve sabitlik sağlar.