Diş eti hastalıklarının nedenleri nelerdir?

Diş eti hastalıklarının en sık görülen nedenlerinden biri diş yüzeyinde ve aralarında biriken mikrobiyal dental plak adı verilen birikintilerdir. Dişle aynı renk olan plaklar gözle görülemese de yumuşak olduğu için diş fırçalayarak ve diş ipi kullanılarak kolayca temizlenebilir. Bu plaklar temizlenmezse zararlı maddeler zamanla diş taşına, diş eti hastalıklarına ve diş çürüklerine neden olurlar.

Diş hekimi diş taşlarını özel aletler yardımıyla temizler. Tedavinin ardından dişlerinizi diş ipi ve diş fırçasıyla düzenli olarak temizlemeye devam etmeniz çok önemlidir.

Diş eti çekilmeniz ilerlemişse alveol kemiğinin erimesine bağlı boşluklar meydana gelmiş olabilir ve kemik erimelerini tedavi etmek amacıyla lokal anestezi altında peridontal operasyonlar yapılması gerekebilir. Bu operasyonlarda kayıp dokuların yeniden oluşumu hedeflenerek membran, kemik grefti gibi yardımcı biyomateryaller kullanılır. Operasyonlar sonrasında 3‐6 ay aralıklarla kontrol gerekir.

Diş eti hastalıkları nelerdir?

Diş eti hastalıkları her yaşta görülebilen ve genellikle ağrısız olduğu için son döneme kadar fark edilmeyen ciddi bir ağız sağlığı problemidir. Diş eti hastalıkları dişin kendisini değil, dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Dişinizde hiç çürük olmasa bile diş eti hastalığı nedeniyle sağlam dişlerinizi bile kaybedebilirsiniz.

Gingivitis

En sık görülen diş eti hastalığı türüdür. Mikrobiyal dental plaktan kaynaklanır. Diş çevresi destek dokular; diş eti, diş kökü, çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan liflerdir ve bu yapı “periodonsiyum” adını alır. Enfeksiyonun sadece diş etini etkilediği durumlar “gingivitis” olarak isimlendirilir. Gingivitisin belirtileri; kırmızı renk, şiş, parlak, yumuşak kıvamlı ve kolay kanayan diş etidir. Kanama ve ağız kokusu en önemli belirtidir. İlk dönemde ağrı hiç yoktur ya da çok azdır. Bu nedenle fark edilmesi geçtir. Gingivitis doğru ağız bakımı ile tedavi edilebilir.

Periodontitis

En sık görülen diş eti problemlerinden biri olan Periodontitis, diş eti ile birlikte diş kökü, çene kemiği ve dişin kökünü çene kemiğine bağlayan lifleri de etkiler. Çok yavaş ilerlediği için belirtileri geç dönemde fark edilir. Periodontitisin belirtileri; diş etinde kanama, kırmızı/mavimsi-morumsu renk değişikliği, diş eti çekilmesi, diş eti büyümesi, dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama, sallanma, apse oluşumu, hassasiyet ve kötü ağız kokusudur. Ağrı genellikle apse oluşumu ile birlikte görülür. Enfeksiyon, çiğneme kaybı ve yapılacak protezleri taşıyamayacak hastalıklı ve desteği azalmış bir alt yapı meydana gelir. Diyabet gibi sistemik ve bağışık sistemini etkileyen hastalıklar diş eti iltihabının şiddetini artırır.

Periodontal hastalıklar

Periodontitisin ilerlemiş halidir. Dişlerin arasını dolduran diş etinin en üstten başlayarak yok olması ve tedavi edilmediğinde ilerleyerek sağlam dişlerin kaybedilmesinin yanı sıra kemik erimesine yol açan diş eti hastalığıdır. Ağız hijyeni problemi olanlarda, stres yaşayanlarda ve HIV taşıyanlarda daha sık görülür. Şiddetli ağrıya neden olur.

Diş eti apsesi ve periodontal apseler

Diş etine batan yabancı cisimler diş etinde apseye neden olabilir. Diş eti apsesi kızarmış diş etleri, şişlik, kanama ve hassasiyete neden olur. İleri kemik erimesi olan tedavi edilmemiş vakalarda periodontal abseler oluşur.

Diş eti hastalığının belirtileri:

  • Kırmızılaşmış ve hassas diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Diş fırçalama sırasında ya da aniden gelişen diş eti kanamaları
  •  Diş etlerinde çekilme
  • Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan diş etleri
  • Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
  • Sağlam olduğu halde sallanan ve birbirinden uzaklaşan dişler
  • Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi

Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir?

Diş eti hastalıkları erken dönemde tanılandığında diş taşı temizliği ve gerekli ağız bakımının sağlanmasıyla tedavi edilebilir. Erken dönemde tedavi edilmezse cerrahi müdahale gerekebilir.