Ortodonti problemlerinin (Diş bozukluklarının) nedenleri nelerdir?
Kulak burun boğazla ilgili problemler: Kulak burun boğazla ilgili problemler zamanında müdahale edilmediğinde özellikle gelişim döneminde olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlere de yol açar. Tedavi edilmemiş geniz eti ve bademcik sorunu çene kemiğinin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesini, dişlerin doğru ve uygun pozisyonda yerleşmesini engeller.
Genetik faktörler: Göz rengi gibi, dar bir üst çene ya da çapraşık dişlere sahip olmak anne ve babadan çocuğa geçebilen genetik faktörler arasında yer alır. Bu nedenle anne ve babasında ortodontik problemler olan çocukların kalıcı dişleri çıkmadan süt dişlerinin çıkmasından itibaren mutlaka diş hekimi kontrolünde olması gerekir.
Kötü alışkanlıklar: Özellikle süt dişlerinin aktif olarak kullanıldığı dönemde edinilen parmak emme, uzun süre biberon kullanma, dil ve dudak emme, dişleri gıcırdatma, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklar, çocuğun çene gelişimini olumsuz yönde etkileyerek ortodontik problemlere zemin hazırlarlar.
Diş teli tedavisi ne işe yarar?
Diş teli tedavisi çocukluk döneminde meydana gelmiş çene ve diş bozukluklarının düzeltilmesinde çok önemli bir role sahiptir. Ağız ve çene yapısı bozuklukları, diş sıralaması bozuklukları ve dişler arasındaki boşlukların tedavisinde ortodonti tedavisinden yararlanılır.
Diş teli tedavisi ne kadar sürer?
Diş teli tedavi süresi her hastanın ortodonti probleminin düzeyine göre farklılık gösterir. Diş hekiminiz ağız ve diş yapınıza göre tedavi sürecinizi belirler. Dişlerdeki çarpıklık bozuklukları 9 ve 24 ay arası sürerken, iskeletsel bozukluklar 2 ve 2,5 sene sürebilir.
Diş tellerinin çeşitleri nelerdir?
Geçmişte tek tip diş teli kullanırken, estetik ihtiyaçların önem kazandığı günümüzde dişlerin sağlıklı gelişimini sağlamasının yanı sıra güzel görünmesine destek olan diş telleri tercih edilmeye başlamıştır. Hastanın dişlerinin doğru yerleşimini sağlamak için 4 çeşit diş teli kullanılır. Bunlar tedavi süreleri uygulanan kişinin yaş dönemine göre de değişiklik gösteren metal braketler, şeffaf plaklar, lingual braketler ve porselen braketlerdir. Aynı zamanda tedavi süreleri de birbirinden farklılık göstermektedir. Diş telinin seçimi hastanın ihtiyaçları ve estetik beklentileri göz önünde bulundurularak diş hekimi ve hastanın ortak kararıyla belirlenir.
1-) Metal Braketler
Geçmişten bu yana kullanılan metal braketler dişin iç ve dış kısmına yerleştirilen ve diş telleri arasında en sağlam ve dayanıklı olduğu için diş hekimlerinin en çok tercih ettiği türdür.
2-) Porselen Braketler
Şeffaf tel olarak da bilinen porselen braketler metal braketlere göre daha estetik bir görünüme sahiptir. Daha az göründüğü ve estetik bir görünüme sahip olduğu için genellikle yetişkin ve kadın hastalar tarafından tercih edilir. Porselen braketler, metal braketlere göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden bakımına özen gösterilmesi gerekir.
3-) Lingual Braketler
Lingual Braketler, dişin arka yüzeyine takılan ve görünmediği için estetik duruşa önem veren yetişkin hastalar tarafından tercih edilen diş telleridir.
4-) Şeffaf Plaklar
Şeffaf plaklar telsiz ortodonti uygulamasıdır. Şeffaf tel olarak da bilinen plaklar diğer diş tellerinden farklı olarak takılıp çıkarılabilir özelliğe sahiptir. Hekiminiz size uygun plakları hazırladıktan sonra size teslim eder ve gün içerisinde takmanız gereken süreyi belirler. Yemek yerken çıkarılan plakları, dişlerinizi temizledikten sonra tekrar takmanız gerekir. Diş tellerine göre kullanım kolaylığı sağlayan plakların kullanım süresi ve dişinize göre güncellenmesi farklıdır. Bu yüzden kişiye özel tedavi planı belirlenmesi ve kişinin bu sürece kesinlikle uyumlu hareket etmesi gerekir.
Diş teli tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Diş teli tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli şey tedavi süresince diş tellerinin ve ağız temizliğinin düzenli yapılmasıdır. Bunun dışında,
- Özellikle yemek yedikten sonra diş telleri üzerinde yemek kalıntısı kalmaması gerekir.
- Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Diş tellerinin kullanım döneminde diş hekiminizin önereceği gıdaları tüketmeniz gerekir.
- Sakız gibi dişe yapışabilen gıdalardan uzak durulmalıdır.
Diş telleri tedavisi ağrı yapar mı?
Diş teli takılma işlemi sırasında herhangi bir ağrı ya da acı duyulmaz ancak takıldıktan bir hafta sonra ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bunun nedeni diş telleriyle dişinize uygulanan baskı sonrası yaşanan ağrıdır. Bu nedenle tedavinizin ilk döneminde hekiminiz size ağrı kesici verecektir.
Ortodonti tedavisi için en uygun yaş kaçtır?
En uygun yaş 10-12 yaş dönemidir. Ancak ağız ve çenede görülen problemlerin büyüklüğüne göre daha erken dönemde ortodonti tedavisine başlanması gerekebilir.