Diş beyazlatma yaptırmak gerekir mi?
İnsanlarla iletişime geçerken sağlıklı bir ağız ve düzgün görünümlü beyaz dişler önemlidir. Şekil bozukluklarının yanı sıra olması gerektiğinden daha koyu renkte ve bakımsız dişler, sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ev ortamında uygulayabileceğiniz karbonatla diş beyazlatma, beyazlatıcı diş macunu ve diş beyazlatma kalemi kullanmak gibi doğal diş beyazlatma yöntemleri belli bir oranda beyazlatma sağlasa da diş hekiminizin yapacağı profesyonel diş beyazlatma işlemi olan bleaching ile daha sağlıklı ve beyaz dişlere sahip olmanız mümkün.
Dişler neden beyazlığını kaybeder?
Anne karnında veya bebeklik döneminde kullanılan antibiyotikler, süt dişlerinin kalıcı dişlere geçiş yaptığı dönemde oluşan yapısal bozukluklar, başta çay, kahve, sigara olmak üzere diş rengini etkileyebilecek gıdaların tüketimi ve gereğinden fazla tüketilen flor dişlerde renklenmeye, beyazlığını kaybetmesine neden olur. Dişler hem içten hem de dıştan renk değişimine uğrayabilir. İç renklenme diş minesinin içine kadar işlemiş ve diş fırçalamakla da giderilemeyen lekelerdir. Beyazlatma işlemi bu tür renklenmede de yüz güldürücü sonuçlar verir. Dış renklenme ise çay, kahve, sigara gibi dişi boyama ihtimali olan şeylerin çok sık tüketilmesi ile oluşur. Diş beyazlatma yöntemiyle bu tür lekelerden de kurtulmak mümkündür. Bu süreçte önemli olan dişinize uygulanması gereken tedavinin hekiminizin kontrolünün ardından belirlenmesi gerektiğidir.
Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
Evde ortamında diş beyazlatma (Home Bleaching): Diş hekiminiz ağzınızdan aldığı ölçüyle size özel hazırladığı plastik ağızlığın içine jel yerleştirerek beyazlatma işlemi yapar. Bu işlemle ortalama bir hafta içerisinde istenen beyazlama sağlanır. Ancak bu plastik ağızlığın gün içerisinde uygulanan jele göre 4-8 saat takılması gerekebilir.
Ofis ortamında yapılan diş beyazlatma: Diş hekiminiz muayenehane ortamında beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan bir saatlik Power Bleaching uygulamasıyla kısa sürede diş renginiz 3-4 ton açılarak beklentinizi karşılayacak nitelikte bir beyazlığa kavuşabilirsiniz. Power Bleaching en hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma uygulamasıdır.
Diş beyazlatma işlemi dişlere zarar verir mi?
Diş beyazlatma işlemi sırasında kullanılan solüsyonlar zararsızdır. Önemli olan diş beyazlatma işleminde kullanılacak ilaçların diş yapınıza göre hekiminiz tarafından belirlenmesidir. Diş renginizin açılma oranı kullanılan ilaçlar ve dişinizin yapısına göre değişiklik gösterir.
Diş beyazlatmanın yan etkileri nelerdir?
Diş beyazlatma işlemi sırasında kullanılan diş beyazlatma jelleri dişlerde kişiye göre az ya da çok hassasiyete neden olabilirler. Özellikle sıcak ve soğuk içeceklere karşı oluşan hassasiyet sizi rahatsız edebilir. Bu beklenen bir yan etkidir. Önemli olan hassasiyetin 24-48 saat içerisinde kaybolmasıdır. Diş hekiminiz hassasiyeti azaltmak ve süreci daha rahat atlatmanızı sağlamak için florür uygulaması yapabilir ve size hassasiyet giderici diş macunu önerebilir.
Diş beyazlatmanın etkisi ne kadar sürer?
Diş beyazlatmanın etkisi kişiden kişiye değişiklik gösterse de yaklaşık 6-24 ay süreyle kalıcıdır. Bir pratik bilgiyi de paylaşmakta fayda var. Beyazlatma işlemi süresince ve işlem bitiminden sonra yaklaşık 2 hafta boyunca dişinizin rengini değiştiren çay, kahve, sigara gibi şeylerden uzak durmanız gerekir.
Herkes diş beyazlatma işlemi yaptırabilir mi?
Diş ve diş eti hastalığınız olmadığı sürece diş beyazlatma işlemi uygulatabilirsiniz, ancak diş hekimi muayenesinden geçmek şartıyla. Dişlerinizde çürük ve benzeri bir problem varsa ya da uzun süredir diş eti problemi yaşıyorsanız, önce bu problemleriniz çözümlenmelidir. Sonrasında diş beyazlatma işlemi yaptırabilirsiniz. Diş beyazlatma işleminin kesinlikle yapılmaması gereken kişiler ise hamileler, emziren anneler ve gelişimi henüz tamamlanmamış çocuklardır.